Jak vyrobit web, který prodává

Říj 5, 2017

Kdo není na webu, jako by neexistoval. Platí to? Web se stal nezbytnou součástí marketingu a vítězí ten, kdo vynikne před zraky zákazníků i vyhledávačů. Jak vytvořit web, který zaujme a prodá?

Vzhled není všechno. Ani na webu.

Grafická podoba webu hraje důležitou roli, nikdy by ale neměla být tím prvním, od čeho se celý vývoj webu odvíjí. Proč? Protože i vzhled musí splňovat pravidla funkčnosti. Smysl grafického dizajnu webu šikovně popsal Jan Řezáč, a abyste byli schopni určit, jakým způsobem má celý web působit a fungovat, vše ostatní jsme sepsali my v bodech níže.

1. Ujasněte si své záměry

Tvorbě webu by měla předcházet úvodní analýza. Pokud spolupracujete se specialisty z marketingové agentury, určitě vám poradí, na co se zaměřit. Rozbor toho nejdůležitějšího ale zvládnete i sami. Hlavní nejsou vaše představy o webu, ale vaši zákazníci.

Jak dobře znáte svou cílovou skupinu? Víte, proč zákazník na web přichází a jaké jsou jeho potřeby? Víte, jak staří jsou nejčastěji vaši zákazníci, jaké mají zájmy nebo ekonomické zázemí?

Také byste měli mít jasno v tom, co od webu očekáváte. Čeho chcete dosáhnout? Má web informovat anebo vést ke konverzím? A co pro vás konverze vlastně znamená? Kolik jste ochotni do webu investovat a kdy ho potřebujete spustit? To všechno jsou otázky, které vám pomohou ujasnit si, jak při tvorbě webu postupovat.

Pomůže také analýza konkurence. Ale pozor, snadno byste mohli sklouznout k tomu, že nevědomky začnete jejich prezentaci kopírovat. Jděte svojí cestou a zkuste se spíše poučit z chyb, které vaše konkurence udělala.

Aby web působil přesvědčivě, potřebujete na první pohled komunikovat jasnou myšlenku. Vzpomeňte si, proč váš byznys vlastně vznikl. Pomou vám k tomu naše rady do začátku.

2. Výběr dodavatele

Když budete vědět, k čemu má váš web sloužit, snáze si pak připravíte nejen požadavky na jeho vzhled, ale také zadání, plán a rozpočet. To vám usnadní výběr dodavatele.

Nehleďte jenom na cenu. Zvolte někoho, kdo nebude jenom chválit, ale ukáže vám i nezaujatý pohled. Od dodavatelů, kteří se na nic o vás neptají, raději rychle utečte. Přitakávání je známkou toho, že se dodavatel o vás ve skutečnosti nezajímá.

Váháte nad tím, zda zvolit služby agentury anebo podlehnout cenově lákavějším nabídkám jednotlivců? Takzvaní freelanceři zastanou jak úlohu programátora, tak grafického designéra a tvorba webu tak vyjde levněji. Nevýhodou je pohled jediného člověka, který musí pokrýt dovednosti celé skupiny specialistů. Pokud chcete mít propracovanou každou část webu, jistější je vždy spolupráce celého týmu.

3. Výběr technického řešení

Redakční systémy CMS, jako je WordPress, Drupal nebo Joomla, dnes nabízejí možnost kvalitní webové prezentace za malé náklady. Tyto open-source softwary jsou totiž dostupné zdarma a díky mnoha doplňkům z nich lze vytvořit webové stránky dle vašich potřeb. Skutečně vás ale tato možnost vyjde tak levně?

Odpověď je stejně individuální jako účel vašeho webu. Instalace doplňků a práce programátorů se totiž může prodražit. Snaha postavit e-shop na blogovacím systému nemusí být nejvýhodnější a někdy je nejlepší zvolit řešení na míru.

Výhodou redakčních systému je však vložené administrační rozhraní, díky němuž můžete i za provozu webu doplňovat nové moduly, kategorie, projekty nebo fotogalerie. V případě řešení na míru si pak musíte rozmyslet, jestli administrační systém potřebujete a jste ochotni si za něj připlatit.

4. Zákazník dá na první dojem

Jakmile najdete vhodného dodavatele a vyhovující systém, začíná ta největší dřina. Tvorba webu je o dialogu a může trvat měsíce. Důležité je neztrácet motivaci a mluvit napřímo.

Struktura webu je to, co určuje, jak dobře se zákazník na vašich stránkách dokáže zorientovat. Rozmístění grafických, navigačních a funkčních prvků by mělo vycházet z předem definovaných cílů, které jste si ujasnili během úvodní analýzy. Tady se ukáže, jak dobře znáte své zákazníky a jestli jste schopni dostat je tam, kam potřebujete.

Teprve po tom, co budete mít postavenou architekturu webu, se vyplatí řešit grafiku. Myslete na to, že web by se měl správně zobrazovat na různých zařízeních a prohlížečích. Věděli jste, že rozhodnutí o tom, zda zákazník na vašich webových stránkách zůstane nebo je opustí, se odehrává během prvních 5 vteřin? Potřebujete zaujmout rychle. A co víc, potřebujete zákazníkovi na první pohled sdělit, co vlastně nabízíte.

5. Relevance obsahu pro zákazníky i vyhledávače

Hodnota obsahu se často podceňuje a webové stránky tím ztrácejí jak v očích zákazníků, tak vyhledávačů. Zamyslete se a položte si otázku: chodí uživatel na webové stránky především za grafickou úpravou, nebo za obsahem? Pokud jste ochotni investovat do grafiky, měli byste investovat také do obsahu. Zvolte ta správná klíčová slova.

Tvorba obsahu není jednorázová investice. Aby měl váš web dobré hodnocení a zobrazoval se ve vyhledávačích, potřebujete obsah aktualizovat. Validujte klíčová slova, přidávejte novinky, mažte neaktuální informace, doplňujte produkty a reference. Chcete-li mít živou návštěvnost, musíte ukázat, že se na vašem webu něco děje a že je to pro návštěvníky webu užitečné.

Chcete na svůj web přivést návštěvnost? Pokud se vám stále nedaří umístit na první stránce ve vyhledávání, pomůže vám k novým návštěvníkům placená reklama.

6. Funkce webu otestujte

Záměr, struktura, grafika, obsah. Jak poznáte, že to všechno dohromady funguje a že se uživatelé na webu skutečně vyznají? Než webové stránky pustíte do oběhu, měli byste jejich funkci vyzkoušet. Nejlepším způsobem je uživatelské testování, které ve velkých agenturách probíhá na profesionální a masovější úrovni. V základu ho ale zvládnete i s pár přáteli.

Ukažte web známým a požádejte je, aby zkusili najít informace, objednat si produkt nebo službu. Budete-li pozorovat jejich pohyb na webu, snadno poznáte, kde se zastaví nebo kde váhají. Zeptejte se jich proč, jestli na první pohled pochopili, co nabízíte, a jestli na ně web působil důvěryhodně.

Můžete také zjistit, které části vašich stránek upoutají nejvíce pozornosti a které zase zůstanou bez povšimnutí. S tím vám pomohou chytré aplikace jako je třeba Hotjar anebo Crazyegg. Sledují totiž pohled uživatele a poskytnou vám výsledné „heatmapy“. Získáte díky tomu cenné údaje, které vám pomohou dotáhnout vaši webovou prezentaci ke stanoveným cílům.

***
Chcete se dozvědět víc o tvorbě webových stránek a jejich optimalizaci? S programem Digitální Garáž od Googlu rychle pochytíte základy tvorby webu, webové analytiky i optimalizace obsahu.

Průvodce podnikáním pro začátečníky

Loading...