Propagace značky: Jak na to

Zář 19, 2017

Značky nejsou jen pojmenováním společnosti, pomáhají nám zorientovat se, představují jakousi zkratku příběhu, který se skrývá za nimi. Svět jednotlivce rozdělují na „mám rád, nemám rád“. Rozvoj technologií a sociálních sítí však definitivně změnil očekávání zákazníků o prezentaci firem. Současný brand má být autentický a schopný vést dialog.

Svět marketingu se čím dál tím více přesouvá do sféry internetu a sociálních sítí. Rozvoj technologií zapříčinil změnu komunikace a vnímání značek jejich zákazníky.
 
Ti nyní očekávají atraktivní vizuální styl, propracovaný design produktů i služeb a okamžitou reakci. Branding ovlivňuje vnímání kvality i ceny a významně se podílí na ekonomickém výsledku firmy.

V současném přebytku nabídky, informací a variant k sobě pozornost strhávají silné značky. Takzvané lovebrandy v „době postfaktické“ bodují tím, že vyvolávají emoce. Investice do budování značky se proto rozhodně vyplácí. Důkazem toho je například automobilový průmysl nebo elektronika.

Značka vs. brand

Ne každou značku ovšem můžeme zároveň označit za brand. Značku získává společnost ihned po té, co dostane název a vizuální identitu včetně loga. Dobře navržené logo pomáhá rychleji si zapamatovat, vybavit a najít značku, zákazník totiž nemusí číst název, díky logu ji vnímá podvědomě.

Udělat ze své značky brand už ale stojí větší úsilí. Brand znamená unikátní způsob fungování značky, který je jedinečný, srozumitelný a zapamatovatelný.

Opravdový brand je na trhu lépe viditelný a vytváří emocionální pouto, díky kterému jsou zákazníci ochotni si připlatit. Takové pouto ale vyžaduje čas a péči.

Aby si zákazníci vaši značku mohli oblíbit, potřebují se o ní nejdřív dozvědět. Jak toho dosáhnout? K tomu, abyste se zviditelnili, vám pomůže placená reklama na internetu.

Vytvořte kvalitní značku hned od začátku

I požadavky na fungující a srozumitelný branding prochází změnami. Spotřebitelé teď vyžadují autenticitu a dvoustrannou komunikacii v reálném čase.

Hledají hodnoty, které by mohli sdílet. Pokud si tohle uvědomíte hned na začátku, dokážete vybudovat silný brand, který se promítne do hodnoty vaší společnosti.

Využijte příležitost a vytvořte příběh, který si lidé zapamatují. Nepřemýšlejte jenom nad tím, jaké produkty poskytujete, ale sáhněte po podstatě svého byznysu a vzpomeňte si, jak vaše firma vznikla a proč tu je.

Jak získat zákazníky na svou stranu?

1. Vyzdvihněte to, čím jste jiní

V soutěži značek vítězí ten, kdo se dokáže vydělit z davu a svou konkurenční výhodu umí nejen najít, ale i konzistentně komunikovat. To, čím jste jiní, by se mělo promítnout nejenom ve vašich reklamách, ale také ve vaší značce. Najít „to“ vám možná chvíli potrvá, nepřestávejte však hledat.

2. Podělte se o své hodnoty

Potřebujete zákazníkům ukázat, že máte nejen unikátní produkt, ale také unikátní hodnoty a přístup k jejich prezentaci. Podejte zákazníkům jasnou a jednoduchou informaci o tom, kdo jste a čemu jako firma věříte. Snazší to pro vás bude, když zůstanete pravdiví.

Samozřejmě, že můžete svou prezentaci stylizovat podle potřeb spotřebitele. Pokud ale ukážete pravdivou tvář firmy, bude mnohem jednodušší zůstat konzistentní.

3. Budujte důvěru

Hodnoty jdou ruku v ruce s důvěrou zákazníků ve vaši firmu. Zákazníci mají dnes příliš mnoho informací a příliš málo času. Zakládají proto svá rozhodnutí na dlouhodobé důvěře. Nezklamte je a na negativní recenze citlivě odpovězte, místo abyste je smazali.

4. Komunikujte a dávejte

A znovu – zákazníci potřebují dialog. Nestačí jim vidět naleštěný povrch, chtějí nahlédnout dovnitř. A přesně k tomu vám poslouží sociální sítě a blogy. Buďte se zákazníky v kontaktu a nabídněte jim něco navíc. Pomozte jim nebo poraďte. Vyvolejte emoce. Mnohem efektivnější je zaměřit se na péči o stálé zákazníky, než se neustále snažit získat nové.

Jedinečná příležitost, jak se zákazníky udržet kontakt, spočívá ve vašem webu. Věnujte mu dostatečnou péči a vybudujte si web, který prodává.

5. Nebojte se změny

Mnoho firem se změny v designu nebo v komunikaci bojí jako čert kříže, mnohem riskantnější je však držet se něčeho, co nefunguje. Změnami běžně procházejí i velké konzervativní společnosti. Odhodit strach ze změny přitom neplatí jen pro vizuální styl, ale i pro celkový způsob prezentace. Jednoduše řečeno, sledujte trendy a jděte s dobou.

Potřebujete se inspirovat? Zkuste se zamyslet nad svými oblíbenými značkami a zjistěte si víc o jejich historii. Pravděpodobně přijdete na to, že z žádné značky se lovebrand nestal přes noc. Příběhy domácích i zahraničních značek vám třeba pomohou získat odhodlání k budování té vaší.

Průvodce podnikáním pro začátečníky

Loading...