Jak na reklamu bez peněz

Pro 7, 2017

Potřebujete své podnikání zviditelnit, ale na placený marketing zatím nemáte rozpočet? K tomu, aby váš klient zjistil, na jaké adrese sídlíte nebo do kolika hodin máte otevřeno, stačí pár kliků. Navíc je to zadarmo. Návod, jak si na internetu zajistit alespoň minimum reklamy, jsme pro vás sepsali v dalším díle podnikatelského seriálu.

Fakt, že ještě nemáte svůj firemní web, nemusí být handicap. Prezentace na internetu se dá na krátký čas zvládnout i bez něj. Dokonce se někdy stává, že špatně provedený nebo zastaralý web prosperitě svých majitelů více škodí, než přináší. Jak ale zařídit, aby o vás zákazníci i bez webových stránek našli potřebné informace?

Buďte vidět! Na Facebooku

Profil na Facebooku má přibližně polovina české populace. Pokud ale uvážíme jen ty, kteří mají přístup k internetu, vystoupá nám jejich počet asi k 70 % obyvatelů Čech. A turisté, kteří k nám přijíždějí ze zahraničí, na tom nejsou o nic hůře.

Vyhledat firmu nebo službu na Facebooku je pro uživatele velmi jednoduché, navíc se v jeho prostředí snadno zorientují. A pokud je vaše služba nebo produkt skutečně zajímá, mohou mít díky sledování přístup k informacím pravidelně.

Založení facebookové stránky firmy je proto téměř nutností. Jak to udělat správně? Často se stává, že se firmy prezentují skrze osobní profil, Facebook přitom nabízí možnost firemního profilu. Díky němu uživatel jasně pozná, že se jedná o produkt nebo službu a snáze dokáže najít to, co hledá.

Pravidlo číslo jedna zní: vyplňte všechno, co můžete. Informace o produktech, adresa, telefonní číslo, e-mail i otevírací doba se pak vašim zákazníkům pohodlně zobrazí.

Zůstaňte aktivní

I když sami nepatříte mezi pravidelné facebookové návštěvníky, vašemu byznysu prospěje, když profil firmy budete udržovat aktivní. Podělte se o novinky z nabídky, oborové aktuality nebo fotografie z vašich akcí. Fanouškům tak budete neustále připomínat svou existenci a zvýšíte šanci, že se o vás bude mluvit.

Vaší dobré reputaci pomohou také reference. Požádejte spokojené zákazníky o hodnocení. Mohou vám udělit jednu až pět hvězdiček, a napsat libovolný komentář. U nových zájemců díky těmto „referencím“ získáte důvěru.

Jelikož se nejedná o váš soukromý profil, ale o profil firemní, vyvarujte se příliš osobních příspěvků a fotografií, politických názorů či přesvědčení. Vaše zákazníky zajímá, co nabízíte, nikoliv to, co děláte ve svém volném čase. Všechny příspěvky týkající se vašeho podnikání jsou naopak vítány.

Zaujměte autentickým stylem komunikace a nechte zákazníky, ať si vaši značku oblíbí. Zjistěte, jak vám marketing a komunikace značky pomůže k vytvoření lovebrandu.

Jak často je „tak akorát“?

Jakou frekvenci příspěvků zvolit, aby se váš profil ještě považoval za „aktivní“? Definici nikde nenajdete, ideální však je, když nějaký příspěvek přidáte alespoň jednou týdně. A když už se rozhodnete být na Facebooku činní, nezapomeňte ani na reakce vašich zákazníků. Odpovídejte na jejich zprávy a komentáře, investovaný čas vám pak určitě vynahradí. Kdyby se náhodou vyskytl negativní ohlas, rozhodně jej nemažte. Jediný správný postup je slušně odpovědět a nabídnou třeba i nějakou náhradu.

Postarejte se, aby vás zákazníci našli

Chcete, aby zákazníci byli schopní vaše sídlo přesně dohledat? Staňte se součástí mapy. Jelikož se české internetové publikum stále dělí na ty, co hledají na Seznamu, a na ty, kteří nedají dopustit na Google, nejvýhodnější je využít oba vyhledávače.

Z firem rovnou na mapy

I když už možná firmy.cz nejsou tak populární jako dříve, stále se najdou tací, kteří informace o vaší službě budou hledat právě na Seznamu. A pro zbytek alespoň budete viditelní na Mapách.

Při registraci na firmy.cz se na ně vaše údaje totiž propojí. Zákazníci pak přímo v Mapách uvidí vaši adresu, telefonní číslo, otevírací dobu a třeba i hodnocení zákazníků. A pokud se rozhodnou vás navštívit, navigace je dovede přímo k vám.

Nechte se „vygooglit“

Velmi podobně funguje Google Moje Firma. Stejně jako firmy.cz nabízí svým uživatelům firemní zápis zdarma a propojení do map Googlu. Zákazníci pak mají možnost navigovat se přímo k vám, vidí, jestli zrovna máte otevřeno, a mohou si prohlédnout recenze i fotky, které sem vaši návštěvníci přidali.

Registrací na Google Moje Firma i na firmy.cz sice velké množství nových zákazníků neulovíte, přinejmenším ale budete dohledatelní. A od toho se můžete „odpíchnout“.

Placená reklama je další krok

Inzerci a strategický marketing totiž můžete posunout mnohem dále. Seznam i Google poskytují propracované nástroje, díky nimž můžete zacílit přesně na ty zákazníky, pro které je váš byznys určen. Tyto nástroje už jsou ovšem placené, a aby se vám jejich použití vyplatilo, musíte mířit přesně. Začínající podnikatelé správu kampaní často chtějí zvládnout sami, na nepřesném zacílení ale potom zbytečně tratí. Někdy se zkrátka více vyplatí využít služby odborníka.

Chcete se o placené reklamě dozvědět více? Přečtěte si náš další článek a zjistěte, jak se dá placená reklama na internetu nastavit a kde můžete inzerovat.

Průvodce podnikáním pro začátečníky

Loading...