Jak vybrat zaměstnance krok za krokem

Srp 17, 2017

Rozběhli jste vlastní byznys a potřebujete nabrat lidi? Pokud nejste personalista nebo psycholog, snadno byste se při výběru zaměstnanců mohli dopustit chyb. Jak postupovat, aby se k vám na pohovor dostali kvalitní uchazeči? A co vám výběr mezi nimi usnadní? Zjistěte, na co je dobré se zaměřit.

Koho vlastně potřebujete?

Pokud se chystáte rozšiřovat svou firmu o nové zaměstnance, určitě vám záleží na tom, abyste vybrali ty správné lidi. Než začnete rozhazovat sítě, měli byste si ale říct, co to pro vás vlastně znamená.

Abyste při výběru zaměstnanců dokázali odlišit osobnosti, které budou vašemu podnikání přínosné, musíte mít jasno v tom, koho hledáte. Začněte proto u sebe.

Máte dobře vymezenou pozici, kterou bude daný člověk vykonávat? Stanovili jste si povinnosti a úkoly, které v rámci ní bude potřeba zastat, a víte, jaké vyžadují dovednosti a znalosti?

Vyplatí se však přemýšlet nejen nad pozicí samotnou, ale také nad její úlohou v kontextu celého týmu. Ideální zaměstnanec je totiž ten, který pracovní kolektiv vhodně doplňuje.

Máte kanceláře plné dříčů, ale komunikace mezi nimi tak trochu vázne? Pak neuškodí zaměstnat extroverta, který vzájemné vztahy trochu prováže. Může to být ale i naopak – tichý a nevýrazný člověk třeba dokáže pečlivě připravit půdu pro kreativní počínaní živelnějších kolegů.

Připravte si kvalitní inzerát

Když budete mít dobře srovnané, koho do své firmy hledáte, snáze svoje požadavky vyjádříte v inzerátu. Právě kvalita a umístění inzerátů rozhoduje o tom, jací lidé se budou o vaši práci ucházet. Neměli byste na nich proto šetřit.

Vyberte si správný inzertní portál podle toho, jaké zaměstnance hledáte. K dispozici jsou placené i neplacené weby, na kterých můžete pustit svůj inzerát do světa.

Kromě financí zvažte i jejich zaměření – některé oslovují spíše uchazeče s vyšším vzděláním, další se zaměřují spíše na pozice pro absolventy, jiné nabízí práci v startupech.

Zaujměte uchazeče a připojte k výčtu požadavků také výhody a perspektivu pracovní pozice – ukažte, že máte co nabídnout. Ale hlavně buďte originální. Obraty typu „zázemí stabilní společnosti“ dnes nikoho nenalákají. Nezapomeňte, že nejen vy si vybíráte zaměstnance, ale také uchazeči si vybírají firmu.

Rozhodování podle životopisu: ano nebo ne?

Jaké výsledky od inzerátu očekáváte? Máte čas probírat se desítkami životopisů nebo raději necháte uchazeče, aby se projevili například v motivačním dopise?

Stále více personalistů se přiklání k tomu, že životopis není dostatečně vypovídající a větší hodnotu mají osobitější formy vyjádření. Záleží na vašem úsudku. Nelze popírat, že zpracování životopisu vám minimálně napoví, jak důsledný potenciální uchazeč je.

Nemusíte být vyškolení HR, abyste poznali, kdo se životopisu opravdu věnoval, kdo příliš nepracoval anebo přelétal od jednoho zaměstnání k druhému.

Vaše rozhodnutí se koneckonců bude odvíjet hlavně od toho, pro jakou pozici zaměstnance hledáte. Potřebujete kvalifikovanou sílu s odbornou praxí? Pak si od uchazečů životopis určitě vyžádejte. Pokud ale hledáte spíš osobitost a kreativitu, můžete použít techniku „napiš a zaujmi nás“.

Usnadněte si to a zařaďte kolo navíc

Kdybyste měli všechny, kteří se na inzerát přihlásí, pozvat na osobní setkání, pravděpodobně by vám pohovory zabraly několik dní. Z toho důvodu musíte hned na začátku uchazeče protřídit. Ze sta zaslaných životopisů a dopisů jich bývá kvalitních tak 30-40 procent.

Abyste výběr uchazečů ještě zúžili, můžete před samotným pohovorem vyhlásit druhé písemné kolo. Nechte zájemce vypracovat jednoduchý úkol, uvidíte, jak rychle se vám výběr protřídí.

Část uchazečů nevypracuje úkol vůbec, část z nich ho udělá nekvalitně. Zbydou vám jen ti, kteří mají opravdový zájem a jsou pečliví.

Hodit je rovnou do vody: i to je možnost

V některých firmách nehledí ani na strukturu životopisu ani na „povídání“ u pohovoru, ale chtějí vidět výsledky. Ihned. Jak poznat, jestli je uchazeč dokáže vykazovat?

Necháte ho, aby navrhl řešení nějakého problému, se kterým se vaše firma potýká. A k dispozici mu dáte třeba celý tým. Velmi rychle vyjde najevo, jestli se uchazeč dokáže snadno zorientovat a začlenit do kolektivu.

Tuto metodu využívá také jeden ze zakladatelů společnosti Stories, Peter Fedoročko. V rozhovoru nám vysvětlil, proč výborné reference nezaručí, že zaměstnanec vynikne i u vás.

Na pohovor se připravte

Na pracovní pohovor se nemá připravovat pouze uchazeč, ale i zaměstnavatel. Zjistěte si něco o člověku, který za vámi přichází. Při rozhovoru si pak lépe dáte věci do souvislostí a zaměříte se na informace, které jsou podstatné.

Otázky, které chcete zájemci o práci položit, mějte připravené dopředu. Zjistěte, jaké zkušenosti má uchazeč z předchozího zaměstnání. Co konktrétně měl na starost? Jaká byla jeho role? Spolupracoval i s jinými odděleními? Nechce ho, ať vám nastíní konkrétní situace i projekty, kterých se zúčastnil.

Velká chyba, které se můžete dopustit, pokud nemáte s personalistkou mnoho zkušeností, je příliš velký důraz na první dojem. To, že někdo vystupuje sympaticky a sebevědomě ještě neznamená, že má potřebné schopnosti. A platí to i naopak.

Často se stává, že zaměstnavatelé odmítnou člověka, který je jim subjektivně nesympatický, a přijdou tak o kvalitního zaměstnance. Pokud do výběru zapojíte i své kolegy, získáte více úhlů pohledu a větší objektivitu.

Zapojte kolegy a prohlédněte si sociální sítě

Myslete na to, že v práci nejde jenom o výkon, ale také o to, abyste se tam cítili dobře. Každá společnost má svou specifickou kulturu a hodnoty. Zaměstnanci, kteří firemní kultuře neodpovídají, se dříve či později ukážou jako problémoví.

Díky tomu, že v závěrečném kole zapojíte i své kolegy, lépe zjistíte, která osoba do kolektivu zapadne. Zakončete pohovor neformálním povídáním nad společnou kávou se všemi členy týmu. Kolegové vám pak určitě řeknou, kdo jim padl do oka.

K tomu, abyste se o povaze svých uchazečů dozvěděli ještě víc, máte ale i další možnosti. A bylo by škoda jich nevyužít. Najděte si své zájemce na sociálních sítích – hodně vám napoví. Zároveň ale mějte na paměti, že realita je vždy trochu jinde, než jak ji podává Facebook nebo Instagram.

Noví pracovníci přinášejí do firmy vítanou pomoc, ale také závazky. Přečtěte si další díl našeho seriálu a zjistěte, jaké povinnosti vznikají s příchodem zaměstnanců.

Průvodce podnikáním pro začátečníky

Loading...