#10 Placená reklama na internetu

Bře 13, 2018

Online reklama vám pomůže nastartovat byznys a dostat se tam, kde vás uvidí ti správní lidé. Co byste měli na začátku zvážit a jakých chyb se vyvarovat? Pokud s placenou reklamou nemáte zkušenosti, tento díl seriálu vám pomůže rychle se ve světě placené online inzerce zorientovat.

Online reklama: jaké má výhody?

Než do něčeho začnete investovat, zjišťujete, jaký to pro vás bude mít přínos. A s reklamou to není jinak. Proč se tedy vyplatí v online světě inzerovat, i když se třeba váš byznys internetu vůbec netýká?

  • Češi jsou na internetu aktivní – 73 % obyvatel České republiky se k internetu připojí alespoň jednou týdně. Čím mladší publikum, tím jsou návštěvy častější. Češi do 25 let se na internetu pohybují téměř denně.
  • Placená online reklama je nejrychlejší ze všech – během pár hodin se můžete stát součástí vyhledávání, oslovit cílovou skupinu nebo změnit reklamní sdělení. To v televizi nebo v tisku nelze.
  • Neexistuje žádný minimální náklad – s placenou inzercí na internetu můžete začít klidně s jednotkami nebo desítkami tisíc korun. Pokud budete dobře cílit, výsledky se projeví, i když do reklamy investujete nižší částky.
  • Investice i jejich výsledky můžete přesně měřit – to, co se s vašimi penězi děje, máte dokonale pod kontrolou. A nejen to. Vidíte také, jak se zákazníci chovají u vás na webu, a dokážete vysledovat, které kampaně nebo reklamy dobře fungují.

Nemáte na placený marketing zatím připravený rozpočet? Zajistěte si alespoň minimum reklamy a buďte vidět, i když neplatíte.

Kde můžete inzerovat?

Možností online reklamy je celá řada a nikdo vám neřekne, která z nich je nejúčinnější. Záleží na tom, čeho chcete placenou reklamou dosáhnout.

Pravidlem bývá, že čím déle reklamy běží, tím více jsou efektivní – postupně totiž vyloučíte ty, které nepřinášejí výsledky.

Kde všude můžete na internetu inzerovat a čím jsou jednotlivé kanály specifické?

Reklama ve vyhledávání

Asi největší výhodou placeného vyhledávání je možnost přesně vybrat slova a fráze, na které se vaše reklama zobrazí. Správa kampaní ve vyhledávání přesto není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Aby reklamy dobře fungovaly, musí se přesně nastavit.

Ve vyhledávání Googlu nebo Seznamu cílíte pomocí klíčových slov na uživatele, kteří obvykle řeší nějaký problém. Pokud si tohle uvědomíte, můžete svou nabídkou odpovědět na potřeby zákazníka a prodat mu třeba i něco, co původně nehledal, ale pomůže mu to problém vyřešit.

Bannerová reklama

Pokud se pohybujete na internetu, s bannery se setkáváte pravidelně – obrázkové reklamy vyskakují na každém volném místě webových stránek, které navštěvujete. Mnoho z nás si tak k tomuto typu reklamy vytvořilo tzv. „bannerovou slepotu“. I když občas bannery ani nevnímáme, stále mají v internetovém marketingu nezastupitelnou funkci.

Bannery většinou nepřivedou zákazníky přímou cestou k nákupu nebo jiné konverzi (akci návštěvníka stránek, která ukazuje splnění cíle), neustále ale svou přítomností dávají vědět o vaší existenci.

I když je nákupní proces u tohoto typu reklamy delší, kombinace kvalitního sdělení a dobrého cílení časem přináší ovoce.

Reklama na Facebooku

Facebook kraluje mezi sociálními sítěmi a v možnostech online reklamy nemá k absolutní vládě daleko. Jeho výhodou je velmi přesné cílení – uživatelé totiž této sociální síti sami o sobě poskytují nepřeberné množství informací.

Když víte, jak na to, můžete facebookovou reklamu zacílit přesně na vaši cílovou skupinu.

Na Facebooku navíc můžete výborně měřit i chování uživatelů, kteří se přihlašují z různých zařízení. Někteří zákazníci totiž reklamu vidí například v mobilu, zboží si pak ale koupí z počítače.

Věděli jste, že takto probíhá až 30 % konverzí? Díky Facebooku vám tato data neuniknou.

Jak se dá placená reklama nastavit?

Seznam, Google i Facebook poskytují propracované nástroje, ve kterých si každý podnikatel může zdarma založit svůj účet a platí pouze za média, na kterých uveřejňuje své kampaně. Všechny nástroje disponují online rozhraními, která ukrývají celé světy možností.

Chcete online kampaně využívat opravdu efektivně? Zvažte, jestli na jejich fungování raději obětujete svůj čas, anebo peníze. Než abyste se všechno snažili zvládnout sami, je někdy výhodnější najmout si odborníka.

Miřte, měřte a vyhodnocujte

Malým podnikatelům se často stává, že reklamy a příspěvky propagují bez jakékoliv koncepce, bez předchozího nastavení cílů a bez následného vyhodnocování. Zklamání z negativních výsledků pak vede k tomu, že na placený online marketing zcela zanevřou.

Připravit se o tak široké možnosti by ale byla škoda. Kde jinde než na internetu si můžete vybrat věk, pohlaví nebo zájmy těch, kteří vaši reklamu uvidí? Když budete online reklamu používat chytře, můžete její účinky efektivně využít pro své obchodní cíle.

Abyste toho byli schopni, potřebujete správně vyhodnocovat výsledky. Placená online inzerce je naštěstí snadno měřitelná. Jeden ze základních nástrojů pro její měření, Google Analytics, se dá jednoduše nastavit a zvládnete to i sami.

Díky nástrojům pro vyhodnocování výsledků tak budete schopni určit, jestli se účinky online kampaní s vašimi obchodními cíli dostatečně shodují.

Chcete začít inzerovat na internetu, ale stále vás mnoho otázek? Přečtěte si rozhovor s Liborem Jarolímem a nestřílejte do tmy. Placená reklama potřebuje koncept.

Průvodce podnikáním pro začátečníky

Loading...