Základy účetnictví pro začátečníky

Čvc 11, 2017

Začínáte podnikat a účetnictví je pro vás něco nového? Tento díl seriálu o podnikání věnujeme účetnictví a základní orientaci v něm. Jak radí senior účetní Trivi, Michaela Petlanová: „Čas věnovaný nastavení účetnictví je dobrá investice. Kromě užitečných informací k chytrému rozvoji podnikání vám pomůže předejít zbytečným úředním nepříjemnostem“. Na co se tedy zaměřit?

Jak založit živnost

Patříte-li mezi fyzické osoby, znamená to pro vás povinnou registraci k dani z příjmu i oznámení zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. Běhání po úřadech vám trochu usnadní Jednotný registrační formulář, se kterým provedete všechny registrace spolu se žádostí o živnostenské oprávnění.

Důležité je vědět, zda musíte už během prvního roku platit zálohy na zdravotní i sociální pojištění. Představuje pro vás živnostenské oprávnění hlavní zdroj pracovní činnosti? Pak musíte odvádět měsíční zálohy ihned ode dne zahájení živnosti. Pokud máte „živnosťák“ jen na vedlejší činnost, doplatíte zdravotní i sociální pojištění až po skončení roku, po podání daňového přiznání.

Jak evidovat příjmy a výnosy

Vedení účetnictví živnostníků má nejčastěji formu daňové evidence. Znamená to, že je několik možností, jak si ke své samostatné činnosti zajistit evidenci, jež bude podkladem pro daňové přiznání. Na začátku účetního období je dobré zamyslet se, která forma bude vycházet nejvýhodněji. Pokud máte k podnikání velký objem výdajů, vyplatí se všechny doklady odkládat a uplatnit výdaje skutečné.

Pokud máte málo výdajových (nákladových) dokladů, vyplatí se výdaje na podnikání spočítat procentem z příjmů. Doklady v tomto případě evidovat nemusíte.

Daň z příjmů právnických osob

Jestliže jste si k podnikání založili firmu, povinnost vedení účetnictví je vám daná ze zákona. A to ode dne vzniku společnosti až do jejího zániku. Zde pozor na termíny, „jde o den zápisu firmy do rejstříku. Podnikatelé si často myslí, že účetnictví stačí řešit až tehdy, kdy skutečně vyvíjí s firmou nějakou aktivitu, což není pravda“, zdůrazňuje M. Petlanová. Jako podnikatelský subjekt máte lhůtu 30 dní na to, abyste provedli registraci u místně příslušného finančního úřadu. I tato lhůta vám začíná běžet ve stejný den, kdy je vaše společnost zapsaná do obchodního rejstříku.

Registrace k DPH – dobrovolně i povinně

Ať už jste fyzická nebo právnická osoba, můžete se na začátku podnikání dobrovolně registrovat k dani z přidané hodnoty. Registrace k DPH může být výhodná v případě, že vaši zákazníci jsou také plátci DPH, povinnost k registraci však přichází až v případě, že váš roční obrat dosáhne 1 milionu korun. Plátcem DPH se pak stáváte začátkem druhého měsíce po měsíci, ve kterém jste tuto výši překonali.

Obchod se zahraničím

Pokud nakupujete zboží anebo služby ze zahraničí (anebo je do zahraničí dodáváte), je velmi pravděpodobné, že se budete muset registrovat jako identifikovaná osoba. „Stačí faktura od Googlu nebo Facebooku a přibudou vám nové povinnosti. Pokud nejste plátce DPH, je dobré o této možnosti vědět,“ doplňuje Michaela. Pokud jste plátcem DPH, statut identifikované osoby řešit nemusíte.

Michaela Petlanová

Celou svoji kariéru se věnuje účetnictví a daním. Po studiu na obchodní akademii vedla účetnictví v zahraniční společnosti, v auditorské kanceláři i v bance. S účetnictvím má zkušenosti i jako samostatná účetní. Její expertízu rozšířila víceletá spolupráce s auditory a daňovými poradci. Kromě metodického vedení účetního týmu se v několika společnostech podílela na vývoji účetních procesů a programů.

Průvodce podnikáním pro začátečníky

Loading...