10-dílný seriál o začátcích podnikání

Kvě 29, 2017

Připravili jsme desetidílný seriál o podnikání. Pokud jste úplně na začátku a o svém vlastním byznysu teprve přemýšlíte, začněte číst hned od prvního článku. Pokud už nějakou dobu jako podnikatel fungujete, začněte číst taky. Dříve nebo později přijde díl, ve kterém bude spousta nových informací i pro vás.

V příštích 6 měsících se budeme věnovat jak tomu, co všechno je potřeba pro podnikání, od učetnictví, přes nábor zaměstnanců, až po marketing. V prvním díle začneme s tím, co všechno byste si měli ujasnit před tím, než se „do toho” pustíte. 3 základní kroky pro vás dala dohromady spoluzakladatelka a výkonná ředitelka Trivi, Katarína Augustini.

(Mentální) příprava a počáteční strategie

Hned na začátek je dobré se psychicky připravit. Ujasněte si, zda do toho opravdu chce jít. Podnikání má totiž kromě řady pozitivních i nějaké ty negativní stránky. Sice získáte nezávislost a svobodu dělat cokoliv, co si zamanete, na druhou stranu se však nezřídka může stát, že vám nepřijde výplata 15. dne v měsíci a najednou jste odkázáni sami na sebe.

Podnikání je velmi náročné na sebedisciplínu. Právě proto je důležité být přesvědčený a jít do toho opravdu naplno. Nejnáročnější bude právě začátek, „work – life balance” přijde až s časem. Neznamená to, že práci obětujete 20 hodin denně, dost možná tomu ale ze začátku budete muset dát víc, než je běžné. Jde z vaší strany o velkou investici, která se neobejde bez počáteční přípravy.

Pokud se bojíte na začátku vsadit všechno na jednu kartu, můžete zkusit méně strmou cestu. Je běžné, že začínající podnikatelé zůstávají zpočátku zaměstnaní a své firmě se věnují ve volném čase. Tato varianta může být ideální zvlášť v případě, kdy si nejste finančně jistí a nechcete podstoupit velké riziko. Zde je však potřeba dobře odhadnout moment, kdy jedna věc funguje na úkor druhé a včas se rozhodnout, které z nich se budete věnovat na plný úvazek.

Formování myšlenky

Je velmi důležité odpovědět si na základní tři otázky: „Co dělám?” „Proč to dělám?” a „Jaká je moje přidaná hodnota?” Pokud neznáte odpovědi sami, máte jistě známé, kterých se můžete zeptat a rychle získat zpětnou vazbu. Dejte si pozor na to, abyste nevkládali ostatním svoje myšlenky do hlavy, nic hodnotné byste se nedozvěděli. Uslyšíte akorát „Jasně, to je super nápad.” a nakonec to dopadne špatně.

Velmi důležitá je i sebereflexe a konstruktivní kritika zvenčí. Lidé, kteří vám upřímně řeknou, co děláte dobře a co naopak špatně, vám mnohdy pomohou víc než kamarád, který vás nechce odpovědí ranit a proto raději vše pochválí.

Legislativa a finance

Neméně důležité je správné právní nastavení vašeho podnikání, které se zpočátku odvíjí hlavně od toho, jestli se chystáte podnikat „na vlastní pěst,” nebo naopak s někým dalším. Pokud zvolíte cestu ve více lidech, je potřeba si jasně vyřešit vztahy. Ty se totiž často stávají kamenem úrazu. Případy, kdy se kvůli špatně nastaveným vztahům firma rozpadla už po pár letech fungování, nejsou ničím výjimečným.

Ve chvíli, kdy jde o peníze, si každý začne tak trochu více hledět svého. Proto je dobré mít jasno ještě před začátkem. Včetně všech možných scénářů. I těch negativních. Pak je samozřejmě důležité držet se všech bodů, které nám zákon při podnikání nakazuje. V dnešní době už pokuty nejsou úplně nízké, takže je rozhodně dobré to nepodcenit.

A nakonec jsou tu finance. Jasný finanční plán je základem všeho. Každé podnikání musí mít přehled o svých financích a pořádek v účetnictví. Jen tak budete vědět, jestli jste na tom finančně dobře a zda jste tím pádem připraveni na horší časy. A pokud na tom zrovna dobře nebudete, bude jasné proč tomu tak je a jak to změnit. Spoustu firem skončí právě na tom, že jim v jednu chvíli z čista jasna dojdou peníze. A to třeba jen proto, že si na začátku neuvědomily, že jejich byznys je sezónní a že si musí na hluchou část roku udělat rezervu.

Tak, už víte, jaké otázky si na začátek položit. V dalším díle si povíme o právních aspektech zakládání firmy. Nechcete o článek přijít? Odebírejte náš newsletter a přijde vám rovnou do schránky.

Ing. Katarína Augustini, MSc

Po studiích financí v Bratislavě a Halle se dostala do party inovátorů, se kterými rozjeli online cestovní agenturu Invia v Čechách a na Slovensku. Po působení v korporacích Sun Microsystems a Oracle se zaměřila na řízení a mentoring startupů. Spolupracovala s firmami z různých odvětví, jako třeba design (Ecocapsule) a location intelligence (Clevermaps). Aktuálně řídí účetně-technologický startup Trivi, kde automatizují zpracovávání účetnictví a daní. Cílem je globální účetní firma pro malé a střední podnikatele.

Průvodce podnikáním pro začátečníky

Loading...