Výdajový paušál nebo daňová evidence?

Bře 12, 2021

Když začnete s podnikáním jako fyzická osoba, vznikne vám povinnost podat každý rok přiznání k dani z příjmu, na jehož základě se vypočítá, kolik musíte státu zaplatit na daních a spolu s tím také výše odvodů na zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.

Podnikatelé – živnostníci, máte jasno nebo potřebujete poradit?

Základ vytvořený obratem, ze kterého se daň určuje se vypočítá jako rozdíl mezi příjmy a výdaji, které lze vypočítat tzv. paušálně (výpočet procent z příjmů) nebo podle skutečnosti – vedením daňové evidence. To, jak se od sebe liší a co se vám více vyplatí, si povíme v tomto článku.

Začínající podnikatel a daňová povinnost

Pokud s podnikáním teprve začínáte, zjistěte si, do jaké kategorie v rámci uplatňování paušálu spadáte a vyhodnoťte své příjmy a výdaje. Většinou platí, že pokud máte vyšší skutečně vynaložené výdaje, než vám vyjdou po výpočtu procentem, vyplatí se vám odpočty podle skutečných výdajů a vedení tzv. daňové evidence.

Výdaje řešené paušálem

Odpočty jsou dle oboru podnikání různě vysoké a uvádějí se v procentech z dosažených příjmů:

  • 80 % řemeslné živnosti, zemědělská výroba, lesní a vodní hospodářství
  • 60 % ostatní volné, vázané i koncesované živnosti nespadající do první kategorie
  • 40 % samostatné činnosti, na které nemáme živnost – umělci, sportovci, právníci, advokáti nebo daňoví poradci
  • 30 % příjmy z pronájmu obchodního majetku

Výhody:

  • jednoduchost. S paušálem není spojena skoro žádná administrativa, jediné, co evidujete, jsou vámi vystavené faktury. Odpadá vám reálné počítání výdajů. Poplatník, který uplatňuje výdaje paušálem, je povinen vždy vést záznamy o příjmech a evidenci pohledávek vzniklých v souvislosti s činností
  • pokud jsou vaše náklady nízké, pomůže vám paušál snížit základ daně a spolu s ním i konečnou částku, kterou na daních zaplatíte.

Nevýhody:

  • paušální výdaje sice snižují základ daně, ale spolu s ním i vaši bonitu u banky. Mohli byste se tedy dostat do situace, kdy vám banka na základě daňového přiznání neschválí půjčku nebo hypotéku
  • Pokud máte více druhů příjmů a v každém uplatňujete jiné procento, jednoduše je vypíšete do tabulky v daňovém přiznání, podle druhů činností a uplatníte náležité procento.

Daňová evidence – dostatečné uplatnění nákladů

Daňovou evidenci využívají ti, kteří chtějí uplatňovat reálné výdaje. Při vedení daňové evidence si musíte uchovávat doklady k příjmům a výdajům, majetkům a všem závazkům.

Nejlépe je obrátit se na svou účetní nebo úplně nejlépe poradí specializovaný daňový poradce.

Jednoduchou pomůckou pro zamyšlení může být, že daný podnikatel má dostatečné náklady (nákup dalších služeb pro svou činnost, nákup materiálu, provozování zařízení s náklady, rozsáhlejší pronájmy nebo zaměstnance).

Výhody:

  • do nákladů si můžete dát téměř cokoli, co potřebujete k práci a nemusíte se ohlížet na strop výdajů

Nevýhody:

  • vše, co si dáte do nákladů, musíte umět obhájit při případné kontrole z finančního úřadu, což může být někdy komplikované, např. u osob pracujících z domu
  • vedení daňové evidence je složitější a dává větší prostor pro chyby
  • některé výdaje mají v evidenci určitá omezení nebo jsou zakázané, např. reklamní předměty a reprezentace nebo výdaje na auto.

Daňový poradce k dispozici pro každého klienta

Pokud potřebujete poradit a vše vyřešit, tak v Trivi získáte účetní a daňový servis s podporou chytrých technologií, k dispozici máte účetnictví online, daňové poradenství online nebo fakturaci online a řadu dalších služeb. Podporou vám bude tým zkušených a vyškolených účetních.

Samozřejmostí je u každého týmu interní daňový poradce z Trivi.

Pokud si nejste jisti jak na daňovou evidenci vs. paušál jděte na stránku Trivi a napište našim odborníkům.

Nebo rovnou volejte na zákaznický servis účetní online firmy Trivi +420 800 80 60 40.

Rádi vám se vším pomůžeme, specialisté z Trivi jsou tu pro vás.

Loading...