Zaměstnávat nebo spolupracovat?

Pro 29, 2015

Různí zaměstnanci, různá cena. Jak jsou na tom zrovna vaše daně?
Čas nejde natáhnout, rozkouskovat, ani si ho nemůžete schovat na později. Pracovat musíte teď a tady. Pokud už na to ale nemáte a ve firmě nestíháte, musíte přibrat minimálně jeden další pár rukou. Brigádník, živnostník, nebo partnera? Každá varianta má své pro a proti.
Že chcete platit co nejnižší daně, to je jasná věc. Ohlídejte si to ale i v případě zaměstnanců a nezapomínejte na povinné pojistné. Máte vůbec páru, kolik vás kdo stojí? Pokud netušíte, Trivi vám důležitá daňová hlediska obratem dodá. Každá tisícovka vyplacená zaměstnanci odečítá z vašeho účtu 1 340 Kč.
Povinné pojistné je pro každého jasně dané, u předem dohodnuté hrubé mzdy vaše náklady rozhodně nekončí. Partnerská spolupráce s jiným živnostníkem, to zní jako plán. Dohodnete se na založení společnosti s konkrétním podnikatelským účelem, pak si příjmy a výdaje z činnosti rozdělíte dle smlouvy a každý si vše zdaníte sám. A je vymalováno. Pokud jste ale z těch, kteří si řídí radši vše sami a mají přehled, pak hledejte vlastní zaměstnance. Nebo občas někoho pozvěte na brigádu. Samozřejmě i v tomto případě si vše nezapomeňte právně ošéfovat. Dohoda o provedení práce (DPP) s měsíční odměnou do 10 000 Kč je ideální, protože v takovém případě se vám povinné pojistné vyhne velkým obloukem.
I daně výrazně ovlivňují vaše podnikatelské rozhodování, jen si to připusťte! Kam tedy povedou vaše podnikatelské kroky dál? Nebojte se a nechte si ukázat směr, s Trivi máte daňového poradce neustále po ruce. Daňová neznámá už vás nikdy nedostihne.
Loading...