Zálohové faktury jsou skvělé

Bře 2, 2016

Uzavřeli jste úspěšný obchod a nadšením skáčete do stropu. Po vystavení faktury vás to však brzy přešlo. Klient ji ne a ne uhradit. Jak na něj?

Pokud chcete pokračovat v obchodování, osvědčenou metodou je vystavit zálohové faktury na větší částky nebo v případě nových obchodních partnerů.

Nezaplacené faktury mohou mít pro firmu likvidační důsledky. Důkladné řízení pohledávek je stejně stěžejní jako dostat novou zakázku. A to platí nejen pro giganty, ale i pro menší firmičky.

Zálohová faktura není daňový doklad

V praxi se nám v Trivi osvědčilo vystavovat zálohové faktury, které jsou číslovány odlišně od faktur běžných. Ptáte se, kde je háček? Není. Výhodou navíc je, že zálohová faktura není daňovým dokladem, tudíž se z ní neodvádí DPH. Až teprve po jejím uhrazení se vystaví faktura běžná.

Zálohové faktury vás navíc vůbec nic nestojí a přitom sehrávají důležitou roli při řízení cash-flow.

Před uzavřením obchodu si raději zákazníka vždy proklepněte – vsaďte na důvěryhodné reference, jakými jsou zveřejněné účetní uzávěrky nebo dostupné rejstříky dlužníků. Každá společnost je ze zákona povinná, pokud je zapsaná v obchodním rejstříku, zveřejnit účetní uzávěrku i výroční zprávu.

Zálohové faktury používejte

Pokud máte na krku hlavně dlouhodobé zakázky, zálohovou fakturu nikdy nezapomínejte vystavit. Tento druh obchodu je totiž možné vyfakturovat až po dokončení práce, tedy třeba po několika měsících.

A jestliže váš parťák nezaplatí zálohu, jste z obliga a můžete přerušit dohodnuté práce. Alespoň do doby, než dojde k úhradě.

I přestože je celá situace dost nepříjemná, vaše celkové náklady jsou díky dřívějšímu ukončení zakázky nižší a byznys tak méně ztrátový.

Loading...