Změny sazbového balíčku v roce 2020

Led 31, 2020

Ano, i po Vánocích můžete dostat balíček, s největší pravděpodobností ale nebude od Ježíška. Tento byl doručen na Silvestra 2019 s účinností od Nového roku a obdrželi ho především ti, kteří jsou vystavovateli dluhopisů. Jedná se o takzvaný sazbový balíček.

Co je to sazbový balíček?

Pojmem sazbový balíček se souhrnně nazývá zákon, který upravuje část dosavadní daňové legislativy. Navrhla ho vláda, na začátku listopadu schválila sněmovna a poté projednal i senát. Ten ho s několika pozměňovacími návrhy vrátil do sněmovny. 

ěsně před Vánoci však poslanecká sněmovna přehlasovala senát a setrvala na svém původním znění. Tzv. sazbový balíček vyšel na Silvestra ve sbírce zákonů.

Co nový sazbový balíček obsahuje

A co že do tohoto balíčku vlastně patří? Především se ruší výhodné zaokrouhlování srážkové daně u tzv. „korunových dluhopisů“ vydaných před 1. lednem 2013 na celé koruny dolů u každého jednotlivého dluhopisu.

V praxi to znamená, že i u těchto dluhopisů bude sražena 15% daň z příjmu. Celou věc je samozřejmě možné popsat dlouhou řadou složitých formulací plných paragrafů, článků a čísel.

Pokud ale nemáte právnické vzdělání, asi to pro vás nebude zrovna to nejjasnější vysvětlení.

Důležitější než samotné znění legislativní úpravy je pro vás její výklad a důsledky, které pro vás může mít. Dle daňové správy by daň měla být sražena u všech úrokových příjmů z dluhopisů, které budou vyplaceny po nabytí účinnosti zákona. To znamená i z těch, které vznikly ještě v době předešlé, tedy před datem účinnosti (1. 1. 2020).

Nejste si jisti, do jaké míry se sazbový balíček týká přímo vás a problematice tak úplně nerozumíte? Patříte mezi vystavovatele dluhopisů a dosud jste nevyplatili všechny dlužné úroky? Žádný strach.

Nenechte se rozhodit studováním paragrafů a raději se obraťte na profíky. Vyřeší to za vás, na nic nezapomenou a kromě času vám dost možná ušetří i peníze.

Loading...