Za podnikáním je spousta práce. Možnosti a svoboda jsou ale k nezaplacení.

Dub 19, 2017

Rady do prvního dílu seriálu o podnikání jsme sepsali s Katarínou Augustini, spoluzakladatelkou a mentorkou několika startupů. Bylo by škoda nepodělit se o všechno, proto jako rozšíření přinášíme celý rozhovor. Přečtěte si, jak se podle Kataríny dobrý byznys pozná a proč podle ní podnikání stojí za všechno vložené úsilí.

Jak se byznys rodí?

Zdrojů na nápady a inspirací je nedozírně mnoho. Třeba Trivi jsme založili na základě vlastní potřeby, jiné byznysy vzniknou z tržní příležitosti, kterou správně vyhodnotíte anebo i z čista jasna

Dá se říct, kdy a kde vznikne ten správný zárodek?

Myslím, že je potřeba pečlivě naslouchat trhu. To znamená citlivě vnímat, co Vám ostatní říkají a ověřovat si, jestli je Vaše úvaha o byznysu správná, nebo nikoli. Podstata nápadu třeba může být dobrá, ale provedení ne. Tvrdohlavost je v této fázi nápomocná, ale přístup by měl být obezřetný, abyste se nezapouzdřili do vlastní myšlenky. Protože produkt nebo služba musí primárně splňovat požadavky klientů.

S byznysy v zárodku se potkáváš často, jak se chytře vyhnout úvodním kotrmelcům?

Jeden z prvních úkolů je mít vizi – znát důvod proč podnikám, čeho chci dosáhnout a jaká je moje přidaná hodnota, tedy jaký užitek přináším. Ačkoliv to vypadá jednoduše, jde o klíčový moment. Pokud odpovíte upřímně a je to firmě jasné, vše půjde výrazně snadněji a rychleji. Nemusíte přesně vědět, kde je cíl, ale aspoň chytnete směr.

Podstatné je i správné načasování. Můžete mít skvělý produkt na trhu, ale v nesprávný čas. Například na to lidé nebyli ještě připravení. Chyběly některé kroky k tomu, aby ta myšlenka byla úplná a podobně. Tohle se může snadno stát velkým vizionářům, kteří vidí na 10 let dopředu, ale realita tam ještě není.

Již od začátku bych si také podchytila účetnictví. Finančním plánováním se dá připravit na náročnější období, třeba když musíte počítat se sezonností svého podnikání anebo nutností přefinancovat zakázku, než ji klient reálně zaplatí. Pravidelné výsledky účetnictví jsou nejlepším podkladem pro dlouhodobé řízení firmy.

Když se krásná vize potká s realitou, přichází zákonné povinnosti a administrativa. Dá se na to připravit?

Určitě ano. V začátcích to je poměrně snadné, s mnohým pomůžou chytré aplikace. Povinnosti se nabalují postupně s růstem firmy. Podnikatel by měl být manažerem, který zabezpečí zpracování administrativy, plnění legislativy spojené s oborem i agendu kolem zaměstnanců. Ideální je mít partnera, který mu s operativou pomůže, aby podnikání mohl skutečně řídit a věnovat se mu tak, jak by měl.

Myslím si, že administrativně-legislativní náročnost by měla být u podnikání malého rozsahu minimální, aby člověk nebyl odkázaný na účetní anebo jiné poradce. Aktuální právní úprava tomu ale bohužel moc nenahrává.

Když toto zvládnu, co dalšího mě čeká?

Práce a vydělávání na vlastních nápadech je na první pohled velmi přitažlivá, je za tím velká spousta práce. Když se člověk do něčeho pustí, je to o sebedisciplíně a zodpovědnosti. Takže už jen stačí překonat mentální bariéry, složit dobrý tým a mělo by to fungovat 🙂

Nemusí se pokaždé stát, že patnáctého přijdou peníze, ze začátku řešíte víc náklady než výdělek, pořád se musíte učit a vychytávat nesrovnalosti. Na druhou stranu, skutečná svoboda, uznání a radost z úspěchů, kterou tím člověk získá, je pokaždé k nezaplacení. Takže někde čeká i radost a odměna.

Jak to, že se tomu pořád věnuješ? Kde se bere tvoje motivace?

Podnikání jako takové nebylo mým přímým cílem, je spíš formou, jak mě baví realizovat své nápady. Jsem nadšenec do nových věcí a právě startupy mi umožňují měnit zaběhnuté pořádky a tvořit něco, co chybí anebo může fungovat lépe. Baví mě vymýšlet nové koncepty a mám ráda momenty, kdy z nuly stavíme něco a je potřeba vložit do toho mnoho energie, aby se to rozběhlo. Kromě toho mě baví práce s lidmi tak, aby vše směrovalo k naplnění společné vize. Poté je administrativa a vše okolo povinnou jízdou, která ale nekazí můj zážitek 🙂

Ing. Katarína Augustini, MSc

Po studiích financí v Bratislavě a Halle se dostala do party inovátorů, se kterými rozjeli online cestovní agenturu Invia v Čechách a na Slovensku. Po působení v korporacích Sun Microsystems a Oracle se zaměřila na řízení a mentoring startupů. Spolupracovala s firmami z různých odvětví, jako třeba design (Ecocapsule) a location intelligence (Clevermaps). Aktuálně řídí účetně-technologický startup Trivi, kde automatizují zpracovávání účetnictví a daní. Cílem je globální účetní firma pro malé a střední podnikatele.

Loading...